Een VCA-certificering is een bewijs dat een leidinggevende, in dit voorbeeld in de bouw, in staat is zijn medewerkers, zichzelf en eventuele andere aanwezigen op de bouwplaats op een veilige en gezonde manier te laten werken, maar ook wat er gebeuren moet als er onverhoopt toch een ongeval plaatsvindt. Hij of zij weet welke eisen er aan de veiligheid worden gesteld en wat hij of zij moet doen in een noodgeval.
De leidinggevende is in staat om de medewerkers op een rustige, maar gedecideerde manier te overtuigen van het nut van veiligheidsmaatregelen. Zeker bij verzekeringskwesties is het van groot belang aan te kunnen tonen dat men in het bezit is van een VCA-certificaat. De financiële schade bij het niet uitkeren van een verzekering kan groot zijn, als blijkt dat er geen VCA-certificering op het bedrijf aanwezig is.
Welke soorten VCA-certificaten zijn er:
Er zijn 3 gradaties van VCA-certificaten:
– B-VCA: Dit staat voor het basis certificaat en is bedoeld voor werknemers. Dit is niet overal verplicht.
– VOL-VCA: Dit is VCA voor leidinggevenden.
– VIL-VCA: Dit is bedoeld voor leidinggevenden met een functie in o.a. het uitzendwerk.
Verder zijn er ook mogelijkheden om een VCA-certificaat in een andere taal te behalen.
Waar volg ik een VCA cursus en hoe lang duurt zo’n cursus:
Om een VCA-certificaat te behalen, wordt het u in de meeste gevallen niet moeilijk gemaakt qua locatie. Er zijn mogelijkheden om de cursus op eigen locatie te laten geven. Verder zijn er op meer dan 1000 locaties in het land gelegenheden om een VCA cursus te volgen.
Ook de lengte van de cursus is geen onoverkomelijke hobbel: in 1 dag kunt u de cursus volgen. Te midden van collega’s of in ieder geval mensen uit dezelfde beroepsgroep, dus heel gezellig en goed voor het netwerken!
De cursus wordt gegeven door mensen die bekend zijn met de beroepsgroep. Uiteraard zijn zij gediplomeerd en in staat les te geven aan groepen mensen. Als het goed is weet je nu wat een VCA certificaat is.
Waar en wanneer doe ik het VCA examen:
Het VCA examen wordt meestal afgenomen aan het eind van de cursusdag. U hoort dus op dezelfde dag of u geslaagd bent.
Hoe lang is een VCA-certificaat geldig:
Het certificaat is 10 jaar geldig, daarna moet u weer een dag een cursus volgen en een examen afleggen. In die 10 jaar is er vaak een mogelijkheid om een opfriscursus tussendoor te doen, vaak online.